Informatief en lotgenotencontact

Medische taal uitgelegd (verslag uit Maastricht); mijn situatie nu en de operatie

26-11-2013 14:14



Wat er precies instaat (in "gewone taal") is het volgende:

Veneuze claudicatio: dit betekent dat ik door de niet voldoende afvoer van bloed uit mijn benen last krijg van pijn, kramp, etc bij lang staan/lopen.

MRV verslag: Onderste holle ader: geen bijzonderheden Rechts: geen direct afwijkingen

Links: restanten van trombose (bindweefsel strengen) in de hoofdaders van mijn bovenbeen en knieholte. De hoofdaders in mijn bovenbeen en knieholte zijn dubbel aangelegd (ik hebt er dus twee), dit hebben sommige mensen en is aangeboren. Het bovenste stuk van mijn hoofdader naar mijn been en de twee takken die daar op uitkomen zijn dicht, door May-Thurner, de slagader drukt daar dus op.

Duplex verslag: Onderste holle ader: geen bijzonderheden. Geen Nuttcracker syndroom.

Links: een dichte linker aftakking naar mijn been van de onderste holle ader waar wel nog bloed in stroomt vanuit een andere tak in mijn onderbuik. Een andere aftakking in mijn lies is voor 10% open, met littekenresten erin en daar omheen veel “omleidingen”. De hoofdader in mijn bovenbeen is voor 90% open en gebruikt een andere ader in mijn lies als omweg naar de andere kant. Ook hier wordt beschreven dat ik een dubbel aangelegde set hoofdaders in mijn bovenbeen / knie heb, in die aders worden ook littekenresten gezien en de doorstroom is 10-50%. Ik heb een 6 mm kunst omleiding die dicht zit.

Conclusie: Mijn klachten komen waarschijnlijk door de tekort schietende afvoer van van bloed uit mijn benen. Hiermee kom ik in aanmerking voor een herstelingreep waarbij de doorstroom van bloed weer mogelijk wordt gemaakt. Dit gaat gedaan worden middels het verwijden van de vernauwde aders, waarna er een stent in wordt gezet om ze open te houden. Tevens wordt de hoofdader vanuit mijn been ter plaatse van de lies opengemaakt, schoongemaakt en wordt er een aansluiting tussen de ader en slagader gemaakt. (een arterio-veneuze fistel) Deze fistel zorgt ervoor dat er genoeg bloed door de ader en stent stroomt zodat ze niet dicht kunnen gaan zitten. Na verloop van tijd is de ader “gewend” aan de stent en kan deze fistel vaak dichtgemaakt worden. De kans dat mijn klachten beter worden is 60%. Complicaties zijn een niet genezende wond en problemen met de afvoer van lymfevocht, omdat er al eerder in dat gebied is geopereerd en omdat ik overgewicht heb. De kans op complicaties is 20%. De kans op succes op langere termijn is 60-80%.


Wat ik hierboven niet heb gekopieërd, maar wat nog wel beschreven staat in het verslag is de ernst van mijn PTS.
De scores die ze daarvoor hanteren zijn: 5-10 is mild, 10-15 is matig en > 15 is ernstig. Ik heb een matig PTS namelijk "score" 12.

 
Terug

Doorzoek de website

© 2013 Alle rechten voorbehouden.