Informatief en lotgenotencontact

Factor V Leiden

19-06-2013 21:10

Factor V Leiden is een erfelijke bloedstollingziekte. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal. Bij factor V Leiden kan het bloed te snel stollen. Gewoonlijk wordt bloed hard, met andere woorden het stolt. Zo komt er op wondjes een korstje. Maar bij factor V Leiden stolt het bloed sneller. Dat betekent dat bloed soms hard wordt zonder dat het nodig is. Daardoor is er bij factor V Leiden meer kans op het ontstaan van bloedpropjes in het bloed. Die bloedpropjes kunnen groter worden. Vervolgens kunnen ze ergens in het lichaam leiden tot een verstopping in de bloedvaten.

Er is een milde en ernstige vorm van factor V Leiden. Bij de ernstige vorm is er meer kans op trombose dan bij de milde vorm.
Bij iemand die heterozygoot is voor factor V Leiden bestaat er een licht verhoogde neiging tot bloedstolling, bij iemand die homozygoot is voor de factor is die neiging vele malen groter.

 

Wanneer ben je heterozygoot en wanneer homozygoot?

Van ieder gen dat niet op één van de geslachtschromosomen gelegen is hebben we twee exemplaren, één van de moeder en één van de vader.

Deze twee genen kunnen van elkaar verschillen, omdat één van de twee een mutatie in zich draagt. Er zijn als het ware verschillende types van het gen. Iemand is homozygoot als zij/hij van beide ouders hetzelfde type gen heeft geërfd, iemand is heterozygoot als zij/hij van beide ouders verschillende types heeft geërfd. Bijvoorbeeld één normaal Factor V gen en één Factor V Leiden gen. Iemand is trouwens ook homozygoot als hij twee Factor V Leiden genen heeft! Er moet dus altijd vermeld worden waarvoor iemand hetero- of homozygoot is. Een heterozygoot zou ook een enkelvoudige drager genoemd kunnen worden en een homozygoot een dubbele drager van een bepaald type gen.

 

Terug

Doorzoek de website

© 2013 Alle rechten voorbehouden.